Carol vs Ostatak Svijeta

Carol vs Ostatak Svijeta
3. Februara 2011. Komentari isključeni za Carol vs Ostatak Svijeta Glas Topnika Redakcija

Ludilo prelaznog roka je završeno i još jednom smo ostali kratkih rukava. Kratkih rukava ako ste željeli da kupite dres sa nekim novim imenom, ali pretpostavljam da bi se većina navijača Liverpoola mjenjala sa nama, iako su oni dobili Suareza i Carola. Za ovo imam 14 čvrstih razloga, a i vi ih možete prebrojati ako pogledate tabelu. Chelsea je sigurno u boljoj poziciji, ali ni 50 miliona vrijedan Torres teško da može premostiti 10 bodova veliki džep između pozicije 1 i 4.

Naravno uvjek objektivni i dobro nam želeći novinari, i na kraju ovog prelaznog roka lansirali su krilaticu “Being an Arsenal fan on deadline day is like being in detention at school and watching other kids play outside”. Pa sad, nešto razmišlljam, ima tu istine, ostala dijeca se možda i igraju napolju, ali mi smo ostali u kući kako bi smo gledali utakmice Lige Šampiona u kojim nastupa Arsenal, milsim da bi se i po tom pitanju Liverpoolova dijeca mijenjala sa nama. Mislim da bi i oni rađe gledali finale sa Wembleya ove sezone nego se igrali napolju, ali eto, nama finale CC, oni se mogu nastaviti grudvati ispred kuće sa Carlolom i Suarezom (i Ana im može pripomoći ako hoće).

Jedna od tema koje se često povlače kako po medijima tako i ovdje na našem forumu je broj engleskih fudbalera u Arsenalu i kako to utiče na igru i rezultate. Teško da sam kompetentan da dam odgovor na takvo pitanje ali mogu zdravorezonski pokušati sabrati dva i dva. Englezi Ashley Cole i David Bentley su podjednako lojalani Arsenalu kao i Kolo Ture i Emanuel Adebayor. Pa prema tome, teško da bi se moglo pričati o nekoj lojalnosti i takvim patetičnim tricama i kučinama. Dakle vrijednost engleskih fudbalera nije u njihovoj lojalnosti.

Drugi mogući razlog je da su englezi bolji fudbaleri od ostatka svijeta, u što me teško bilo ko može uvjeriti, jer u protivnom bi situacija na tabeli bila obrnuta. Ako pogledate tabelu timovi kojim kostur tima čine englezi su prikovani za dno, a oni prepuni stranca drže vrh tabele. Stoga mi se čini da ni to nije neki osobit razlog. Čak i ako pogledate zvaničnu listu najboljih 100 igrača prema EA indeksu među prvih 20 su 4 engleza.

I nije ovo više samo priča o Arsenalu, nego o cijeni engleskih igrača, 35 miliona funti za Carola. Pa on toliko ne vrijedi ni svojoj majci. Naš Džeko koji na leđima ima jednu sezonu Lige Šampiona, dvije UEFA Lige, pehar osvajača Bundeslige i bezbroj međunarodnih utakmica za reprezentaciju i to na visokom nivou, je plaćen manje, puno manje od Carola. Carola koji je sveukupno odigrao 33 utakmice u EPL i dao 14 golova (računamo samo vrhunska takmičenja ne i drugu ligu), a eurokupove još nije ni vidio, kao ni ozbiljnije učešće u reprezentaciji Albiona.  Neki će reći, mlad je, no Edin je samo dvije godine stariji i u njegovim godinama već je bio osvajač Bundeslige i imao 36 golova u sezoni na kontu.  Carol ništa od toga nema i iza njega stoji tek pola jedne sezone u prvom razredu engleskog fudbala i 11 golova, nešto malo više od Chamakha i 35 miliona funti razlike u cijeni. Carol je plaćen 13 milona više od jednog Suareza koji je Urugvaj doveo do polufinala svijetskog kupa, koji je odigrao bezbroj utakmica za jedan od najuspješnijih klubova na svijetu (Ajax) i na karju slobodno se može reći i da je proizvod Ajaxove škole fudbala, a o njoj se sve zna.

Pretpostavljam da je ovo razlog zbog čega se uprava Arsenala sve rijeđe upušta u kupovinu i pregovore  o engleskim igračima i čini mi se, složili se vi samnom ili ne, opravdano.

No dugoročno ovo ima i loš efekt po nas, nije samo Liverpool bacio novce, nego je značajno podigao cijenu Sauthemptonovog mladca Chembrlaina čije je transfer bio više nego izvjestan, sve do ludila sa Torresom i Carolom. Cijena mladog engleza je iznenada skočila i skoro gotov transfer je već došao u pitanje. No ni to nije važno, osim ako ste John Bull i mislite da engleska hala mirše po cvijeću. U svakom drugom slučaju jasno vam je da 8 milona za Nasrija je puno bolji posao nego 35 za kojekakve Carole.

PS
Daj bože da me Carol uvjeri u utakmici Liverpool – Manchester United da sam pogrešno procijenio.