‘Nemamo plan, ali nam treba podrška navijača’

‘Nemamo plan, ali nam treba podrška navijača’
21. Februara 2012. Komentari isključeni za ‘Nemamo plan, ali nam treba podrška navijača’ Glas Topnika Redakcija

 

Ukratko se Arsenalova sezona može opisati kao najjednostavnija tangensna funkcija koju će umjesto beskonačnosti ograničiti vrh i dno tabele. Jedini ispust je činjenica da Arsenal, srećom, nije dotakao “beskonačno” dno koje bi ga izbacilo iz slijedeće sezone, ali niti sami vrh tabele, osim na početku sezone kada je bodovna lista nulirana. Jedino što nikom nije jasno, a svi želimo znati je – zašto se sve ovo dešava?

Nama navijačima ponestaje materijala da okrivimo – uprava, Wenger, igrači, lijenost, nezainteresovanost, nema velikih igrača, povrede? Ne vidimo smisao u tome da se dovode prosjeci ili oni ispod toga kada ih prodamo čim od njih napravimo zvijezde. Izgleda da svi žele da odu odavde, zbog čega ih jednim dijelom i ne krivimo, s obzirom na to da je situacija ponavljana već godinama. Jedino nam preostaje da krivimo sami sebe što dozvoljavamo da nas se sve to toliko tiče.

U zadnjih nekoliko vijesti i intervjua sa trenerom i igračima smanjuje se količina ambicija, a povećava količina straha i potraživanja podrške čiji izvor možda i nije neiscrpan kako nam se čini. Živci su nam tanji iz sezone u sezonu, a sve što čujemo ovih dana je: “Imajte vjere u to da ćemo se boriti, nemamo plana, ali nam treba podrška navijača.” Ono što je najžalosnije je da se od nas navijača traži ono što nam je kao razumnim bićima nemoguće dati – vjeru u to da će situacija da se poboljša, kada iz kola u kolo postaje samo gore, ili u najboljem slučaju, varira.

Pobijedi nas Liverpool, ponizi nas United, izgubimo od Tottenhama, pa i Blackburna, onda odjednom damo 5 golova Chelsea-u. Pobjeđuju nas City, Fulham, Swansea, a onda deklasiramo Blackburn i opet smo u top formi (pazite da nismo). I baš onda kad očekujemo da će zbog pobjede timski duh i pobjednički mentalitet buknuti onako kako zna splasnuti poslije poraza, ponizi nas Milan, a Sunderland nas košta najbolje prilike za trofej ove sezone. I sve nas to ostavlja apsulutno nigdje, ili kako to Wenger kaže, bez plana.

Niko nema objašnjenja za totalni raspad sistema zbog kojeg se nerviramo, gasimo televizore i psujemo sve ono što se kreće. Niko nema ni prognoze o tome gdje nas ostavljaju ti silni porazi i loša izdanja. Jedino što svi znamo je da ovo što prije mora prestati jer niko od nas ne želi gledati kako jedan engleski gigant i šampion postaje banalan primjer prosjeka.