Twitter feed
Postani clan

Boro Primorac

boro_primorac IME I PREZIME: Boro Primorac
POZICIJA: Trener Prvog Tima
DATUM ROĐENJA: 05. Decembar 1954, Mostar, BiH
DATUM DOLASKA U ARSENAL: Mart 1997

“Desna ruka” Arsene Wengera, Boro Primorac je jedan od onih trenera koji nisu spominjani tako često ali imaju ogroman uticaj na dešavanja u klubu. Prvi bosanski trener i Bosanac općenito u Arsenalu, Primorac je itekako dobro znano ime na području bivše Jugoslavije kao besprjekoran centarhalf i kapiten bivše države.

Ponikao je u redovima mostarskog Veleža i brzo postao jedan od najboljih odbrambenih igrača. Poslije odsluženja vojnog roka, prešao je u splitski Hajduk u čijem je dresu debitovao u avgustu 1978. i do jula 1983. odigrao ukupno 283 utakmice i postigao 53 gola. S Hajdukom je u sezoni 1978/79. osvojio državno prvenstvo. U tom periodu je postao i standardni reprezentativac Jugoslavije a najveći trenutak u reprezentativnom dresu je imao na Olimpijadi 1980 kada je predvodio svoju reprezentaciju kao kapiten. Nakon Hajduka, Primorac odlazi u Francusku gdje prvo igra za Lille (1983-1986) a zatim za Cannes (1986-1990).

Nakon završetka igračke karijere, Primorac je odmah dobio mjesto šefa stručnog štaba kluba u kojem je i završio karijeru – Cannes-a. Tu se zadržao svega par godina i 1992 je prešao u Valenciennes gdje je proveo jednu godinu na mjestu prvog trenera. Nakon toga ga put vodi prvo u Gvineju a zatim i u Japan gdje upoznaje Arsene Wengera u japanskom Grampus Eight FC.

Kada je francuski stručnjak dobio neočekivanu ponudu da preuzme Arsenal, jedan od uslova je bio da sa sobom “povede” i Primorca kao trenera prvog tima.

Danas je Boro veoma priznata ličnost u Engelskom fudbalu, Arsenal i da ne spominjemo. Poznat je po sjajnom tehničkom znanju i oldličnom razmjevanju kontinentalnog načina igre što je uveliko pomoglo Wengeru, posebno u prvih par sezona.

Kao trener, boro je sa Arsenalom osvojio 3 titule prvaka Engleske i 4 FA Kupa.

 

 

 

Posted in Trenersko osoblje