Hajrović: Naravno da sam razmišljao o BiH

Hajrović: Naravno da sam razmišljao o BiH
6. Februara 2012. Komentari isključeni za Hajrović: Naravno da sam razmišljao o BiH Igrači Redakcija

Sead Hajrović, prvi Bosanac u Arsenalu, 18-godišnji nogometaš koji nastupa za mladu selekciju Švicarske, u intervjuu za  SportSport.ba govorio  o Arsenalu, posudbi u Barnetu, bh. reprezentaciji…

Hajrović je sa 16 godina iz švicarskog Grasshoppera prešao u Arsenal, gdje je dvije sezone igrao u rezervnoj momčadi, a ove zime Topnici su ga poslali na posudbu u Barnet. Sead, koji igra na poziciji srednjeg odbrambenog nogometaša, sa Švicarskom je osvojio Svjetsko prvenstvo U-17 u Nigeriji i pritom bio najbolji strijelac. Njegov godinu dana stariji brat Izet nastupa za Grasshopper i već je imao poziv selektora Safeta Sušića.

Kakav je osjećaj biti dio jednog kluba kakav je Arsenal? Jeste li stigli upoznati sve igrače i ko je, prema Vašem mišljenju, najbolji u ekipi?

“U Arsenalu mi je odlično.Upoznao sam sve igrače kada sam došao u London i svi su jako dobri momci. Vole da se šale i zabavni su. Ko je po meni najbolji Arsenalov igrač? Pa, kao vjerovatno i za sve, Robin van Persie!”.

Pratite li Arsenalove utakmice i kakve su im šanse ove sezone?

“Pratim svaku utakmicu. Ako mogu otići da gledam, onda još bolje, ali ako ne, svakako sam uz TV. Obožavam gledati taj klub, jer oni uz Barcelonu igraju najbolji nogomet i zato kada ih gledam uvijek učim nešto novo. Arsenal nema baš dobre šanse u Premier ligi, cilj je da završe četvrti i izbore Ligu prvaka, a tim bolje ako mogu još više napraviti. U Ligi prvaka su izgledne šanse. Imamo jako ekipu, igramo protiv kvalitetne momčadi kao što je Milan, ali mislim da smo mi bolji”.

Posuđeni ste na mjesec dana u  Barnet. Komentar?

“Posuđen sam Barnetu mjesec dana, a oni su mi već nudili da ostanem još jedan dodatni mjesec. Jako su zadovoljni sa mnom. Za mene je to bio još jedan korak u karijeri. Bio sam standardan u rezervama Arsenala, ali sam tražio teže izazove da se bolje pripremim za prvu ekipu Arsenala. Igram protiv starijih od sebe, koji su fizički jači, pa mi to pomaže da se razvijem”.

Vaš brat je nedavno u razgovoru za naš portal izjavio da bi igrao za BiH. Koji je Vaš stav po tom pitanju?

“Pričam s bratom svakog dana i imamo isto mišljenje. Rekao mi je da je Safet Sušić njega pozvao. Bio sam jako sretan kad mi je to govorio. Naravno da sam razmišljao o BiH, jer ima odličnu ekipu. Izet je već rekao, san braće je da zajedno igraju za reprezentaciju!”.

U Švicarskoj imate veliku reputaciju…

“Znam da imam veliku reputaciju u Švicarskoj. Iako nisam Švicarac, kapiten sam i tamo me dosta vole. Jako su dobri ljudi, imamo dobru ekipu, što smo pokazali osvajanjem SP-a U-17 u Nigeriji. Sada u maju imamo kvalifikacije za EP U-19. Sigurno možemo dosta toga napraviti”.

Koliko ste upoznati sa bh. reprezentacijom?

“Poznajem nekoliko bh. igrača, ali nisam još nikoga upoznao. Izdvojio bih Edina Džeku, Miralema Pjanića, Emira Spahića i Zvjezdana Misimovića… To je odlična generacija, nadam se da mogu donijeti dosta uspjeha za BiH”.

Vaše ambicije i planovi u budućnosti?

“Želim da moj brat i ja postanemo profesionalni igrači u velikim klubovima, da smo sretni i zdravi i da postignemo sve o čemu smo sanjali. Na taj način bi se zahvalili roditeljima za svse što su za nas uradili”.

Osim Arsenala, sigurno imate svog favorita kojeg volite gledati. Barcelona, Real Madrid, neko treći? Najbolji igrač?

“Uvijek sam volio Barcelonu, već sam govorio da igraju najbolji nogomet, a Messi je fantastičan igrač. Zna driblati, postizati golove, asistirati i pokazao je, nadasve, da zna zabijati glavom”.

Oznake