EPL: Arsenal – Stoke City 2-0

EPL: Arsenal – Stoke City 2-0
6. Decembra 2009. Komentari isključeni za EPL: Arsenal – Stoke City 2-0 Utakmice Redakcija

Arsenal je napokon prekinuo crni niz i u 15. kolu Premier lige na svom terenu savladao Stoke City sa 2-0.

Bila je to 9 prvenstvena pobjeda Topnika iz 14 odigranih mečeva. Pobjeda je dobila još veći značaj nakon posrtanja Chelsea u Manchesteru i sada smo na -8 u odnosu na lidera sa jednim susretom manje. Golove za Arsenal postigli su Arshavin u 26. i Ramsey u 80. minuti. Treba napomenuti i da je kapiten Fabregas promašio penal.

Arsene Wenger je na teren poslao postavu bez i jednog napadača, najistureniji je bio Arshavin. Upravo omaleni Rus je u 20. minuti susreta izborio najstrožiju kaznu za Topnike, ali udarac kapitena Fabregasa sjajno brani golman Sorensen. Nedugo nakon promašenog penala, Arsenal dolazi do vodstva, u 26. minuti meča, sjajno kombinuju Fabregas i Arshavin, Rus ulazi u protivnički šesnaesterac i prizemnim udarcem iz kosa šalje loptu u donji lijevi ugao gola Stokea. U sljedećem napadu, nakon ubačaja Traorea, lopta dolazi do Fabregasa, koji šutira na prazan gol, ali ona na putu prema golu pogađa saigrača Ebouea. Na pauzu se odlazi sa vodstvom Arsenala od 1-0.

U drugo poluvrijeme Arsenal ulazi sa jednom promjenom, umjesto Rosickog u igru je ušao Carlos Vela. Upravo je on nakon ubačaja stvorio sjajnu priliku za Arshavina, ali šut Rusa zaustavlja protivnički igrač i prečka. Topnici su prije drugog gola imali incijativu i stvarali mnoštvo poluprilika, ali se na drugi gol čekalo do 80. minute kada je  Ramsey, koji je u igru ušao u 54. minuti umjesto nesretnog Ebouea, dobio loptu na nekih 20-tak metara od gola, vukao i sjajnim udarcem sa vrha šesnaesterca pogodio u lijevi ugao Sorensenovog gola, 2-0 za Topnike.

Jako bitna pobjeda za igrače Arsenala, koja će im nakon niza loših predstava i rezultata koliko, toliko podići moral pred teško gostovanje kod Liverpoola iduće nedjelje.

Arsenal: Manuel Almunia, Bacary Sagna, William Gallas, Thomas Vermaelen, Armand Traore (Mikael Silvestre), Denilson, Samir Nasri, Cesc Fabregas, Emmanuel Eboue (Aaron Ramsey), Tomas Rosicky (Carlos Vela) i Andrey Arshavin.