EPL: Poraz koji najviše boli

EPL: Poraz koji najviše boli
21. Novembra 2010. Komentari isključeni za EPL: Poraz koji najviše boli Utakmice Redakcija

 

Tradicija stara dugih 17 godina je srušena! Arsenal je poražen na svom travnjaku od najljućeg rivala, Tottenhama, u okviru 14. kola F.A. Premier lige. Da poraz bude još bolniji, “Topnici” su poraženi nakon velikog vodstva od 2:0 u prvom poluvremenu.

Ovaj izvještaj neće biti isti kao prošli, jer svi istinski navijači Arsenala se još uvijek pitaju: “Šta se to jučer uopće desilo!?” Dogodilo se to da je momčad Arsena Wengera, ubijeđena u jučerašnji trijumf, prerano počela sa slavljem i na kraju su fudbaleri Arsenala “od gotovine napravili veresiju”. Poraz boli, kako da ne, ali, život ide dalje, prvenstvo se nastavlja, ništa još nije izgubljeno. Za vodećom ekipom (Chelsea) zaostatak je samo dva boda – apsolutno dostižno!

Prvo poluvrijeme za historijske udžbenike, drugo za zaborav! “Topnici” su poveli već u 9. minuti. Sjajan pas Fabregasa za Nasrija, ovaj potonji vara Gomesa i rezultat je promijenjen, na semaforu Emiratesa bilo je 1:0. U 27. minuti još jedan sjajan napad “crvenih”, lopta dolazi na stranu kod Arshavina, ovaj ubacuje za Chamakha, koji pogađa za velikih 2:0. To je bio rezultat poluvremena. A onda drugo poluvrijeme, vjerovatno jedno od najgorih poluvremena u historiji Arsenala, kako ih vodi francuski stručnjak. “Topnici” su imali sve – igru, rezultat, psihološku prednost, a onda neshvatljiv pad u igri. U 50. minuti nakon proigravanja Van der Vaarta pogađa, ko drugi nego, Gareth Bale. Tottenham je smanjio na 2:1! Nakon što lopta u ruku pogađa Fabregasa, koji se nalazio u “živom zidu”, svoj prvi gol, u prvom “North London Derbyju” postiže asistent kod prvog gola “Pijetlova”, Van der Vaart. Rezultat je 2:2! Veliki preokret Tottenhamu donosi Kaboul, četiri minute prije završetka dvoboja, kada pogađa za konačnih i gorkih 2:3! Nakon 17 godina i pobjede iz 1993. godine na Highburyju “bijeli” su napokon slavili kao gosti kod Arsenala u okviru Premiershipa. Wengerova momčad je pala jedno mjesto niže, sada su treći sa 26 bodova, dva boda zaostatka za ekipama Chelsea i Manchester Uniteda, bod više od četvrtog Manchester Cityja. Spursi su šesti sa 22 osvojena boda.

Sastavi momčadi:

ARSENAL: Fabianski, Sagna, Clichy, Squillaci, Koscielny, Arshavin (od 76. minute Walcott), Fabregas, Nasri (od 76. minute Rosicky), Denilson, Song, Chamakh (od 68. minute Van Persie), Szczesny, Djourou, Eboue, Wilshere.

TOTTENHAM: Gomes, Hutton, Gallas, Kaboul, Assou-Ekotto, Bale, Van der Vaart (od 88. minute Palacios), Modrić, Jenas, Lennon (od 45. minute Defoe), Pavlyuchenko (od 74. minute Crouch), Cudicini, Bassong, Ćorluka, Bentley.

Žuti kartoni: Koscielny, Denilson (Arsenal) / Van der Vaart (Tottenham)

Igrač utakmice: Cesc Fabregas – asistent kod prvog gola, učestvovao u akciji kod drugog pogotka, najraspoloženiji “Topnik” dana

Momenat utakmice: Jedanaesterac za “Pijetlove” koji je odveo utakmicu u drugom pravcu

Slijedi: Liga prvaka (5. kolo grupne faze), duel s Bragom u Portugalu

Oznake