Arsenal – Burnley (FA Cup): Utakmica za podizanje forme u pravo vrijeme

Arsenal – Burnley (FA Cup): Utakmica za podizanje forme u pravo vrijeme
29. Januara 2016. Komentari isključeni za Arsenal – Burnley (FA Cup): Utakmica za podizanje forme u pravo vrijeme Brze Vijesti,Engleska Premier Liga 2007/2008,F.A Cup,Utakmice Mario Brnadić

Nakon lošije forme i tri uzastopne utakmice bez pobjede u Premier ligi ispred našeg tima je utakmica FA kupa koja bi mogla biti stepenica za podizanje forme, ali i stepenica prema postavljanju novog rekorda.

Arsenal Burnley

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još od 1880-ih nije se pojavio tim koji je tri godine za redom uspio dignuti najstariji trofej na svijetu.

Arsenal ove godine ima priliku da to učini. U subotu bi mogli biti na korak bliže tome ukoliko bi naš tim izborio prolaz u 4.kolu protiv ekipe Burnley-a koju dočekuju na Emiratesu. Naravno da FA kup nije prioritet Arsenala ove sezone, ali je svakako takmičenje velikog afiniteta. Arsenal je ovaj trofej dizao više puta od bilo kojeg drugog tima (12), uključujući i zadnje dvije godine, te ovu godinu ima priliku za historijsku treću godinu za redom.

Također je činjenica da je ovo ujedno i trofej koji je prekinuo devetogodišnju sušu Arsenala i skinuo ogroman pritisak sa Wengera čije su sposobnosti bile pod ogromnim upitnikom, međutim, mnogi navijači neće biti u potpunosti zadovoljni sve dok ne dočekaju naslov prvaka, tako da bi se ovo takmičenje trebalo staviti u drugi plan unatoč tome što Arsenal ima sjajnu priliku da digne ovaj trofej treću godinu za redom – ono što dugo nitko nije uspio.

Pitanja oko jakosti mentaliteta naše momčadi ponovo su se pojavila u posljednjih mjesec dana, a posebno nakon poraza na domaćem terenu od Čelzija ( 0:1), što je ujedno bila i treća utakmica za redom bez pobjede u ligi. Možda je to bio samo drugi poraz Arsenala u zadnjih 13 utakmica, ali i više nego dovoljan poraz da nas skine sa liderske pozicije i da nam uzdrma tlo pod nogama.

Ova kup utakmica nam je legla u najbolje moguće vrijeme, i to je možda i jedina stvar u posljednje vrijeme oko koje se slažu svi navijači. Utakmica koja bi nam morala biti stepenica za podizanje forme. Forme koja nam je prijeko potrebna jer ulazimo u najbitniji dio sezone.

Naravno činjenica je i ta da nam se pomalo vraćaju jako bitni igrači koji su bili van stroja, tako da bi nam to trebalo davati dodatnu motivaciju i optimizam za nastavak sezone. Prije dva mjeseca u veoma kratkom vremenskom razmaku ostali smo bez tri standardna prvotimca: Sancheza, Cazorle i Coquelina – što se očitovalo u značajnom padu naše igre u posljednje vrijeme.

Sanchez se u potpunosti oporavio, već protiv Čelzija se našao na klupi, a u nastavku utakmice je upisao i finu minutažu. Tu su i potpuno oporavljeni Coquelin i Rosicky, dvojac za koji je Wenger rekao da će se vjerovatno naći u konkurenciji već za ovu utakmicu.

Uskoro možemo računati i na igrače koji su bili van stroja od samog početka sezone, a to su Welbeck i Wilshere. Welbeck je skoro u potpunosti spreman, ali su mu potrebne jedna ili dvije utakmice koje će odraditi sa u21 ekipom, tako da ga možemo očekivati u konkurenciji za tim kroz maksimalno dvije sedmice, dok sa druge strane Wilshere bi trebao biti spreman krajem februara. Povratak Cazorle možemo očekivati tek u prvoj polovici mjeseca marta. Uz ove igrače Wenger također ne može računati ni na Mertesackera, zbog crvenog kartona koji je zaradio protiv Čelzija.

Posljednje utakmice protiv Burnleya:

11/04/15- Burnley 0-1 Arsenal
01/11/14- Arsenal 3-0 Burnley
06/03/10- Arsenal 3-1 Burnley

Moguća postava

Ospina; Bellerin, Gabriel, Koscielny, Gibbs; Elneny, Ramsey; Chamberlain, Sanchez, Campbell; Walcott 

Ako ikad imamo priliku rotirati i isprobati neke nove stvari onda je to u kupu, ali naravno da očekujemo svi što kvalitetniju momčad na terenu koja može jamčiti pobjedu i zadržati nas u takmičenju. Od Wengera se u ovoj utakmici očekuje da odmori neke prvotimce, te da isproba kako će funkcionirati sredina sa Elnenyjem, i uz to sve naravno da osigura i prolaz.

 

 

 

 

Oznake