Duel Topnika

Duel Topnika
14. Aprila 2009. Komentari isključeni za Duel Topnika Glas Topnika Redakcija
logoMnogo puta do sada, isticao sam da je glavni cilj postojanja Arenal-BiH stranice, a sada i Udruženja Navijača, druženje i okupljanje simpatizera Arsenala sa područja BiH. Mnogo puta svi imamo poprilično isto mišljenje ali ne rjetko se desi da su mišljenja poprilično podjeljena. Možda najviše zbog ne tako sjajnih rezultata kluba u zadnjih par mjeseci/godina, svjedoci smo da se u redovima navijača nekako formiraju dvije skupine – ona koja podržava Wengera bez obzira na sve i druga koja vidi upravo njega kao glavnog krivca za loše rezultate kluba.

Arsenal-BiH nije ostao imun na te frakcije. Nekako nenamjerno, dva su člana postala nekako sinonim za jednu odnosno drugu frakciju. Skipper (Ervin Vojić) je među prvima počeo sa kritikama Wengera i čak otišao tako daleko da se “usudio” otvoriti temu “Wengeru zbogom” kojoj se svi “rado” vraćamo kada god Arsenal zapadne u rezultatsku krizu.

S druge strane je vječiti optimista Nino_the_gooner(Armin Medić) čiji optimizam i vjera u Wengera vrati nadu i onim najvećim pesimistima. Hej, pa on čak ima i Wengerovu sliku na zidu (nepotvrđena informacija op.a).

U daljem tekstu imate priliku pročitati jednu vrstu duela ova dva člana. Postavljeno im je nekoliko pitanja o raznim temama i oni su dali svoje viđenje situacije. Slagali se ili ne sa njihovim mišljenjem, ovo je odlična prilika da nešto dublje upoznamo Ninu i Skippera….

Pitanje 1 – Od kada navijaš za Arsenal?

Nino_the_gooner: Apsolutno igrom slučaja, od 1984. Amidža (stric) je tad radio u Londonu u našoj DKP mreži. Ne želim reći kao sam tad bio nešto zaluđeni navijač, ali ljubav počinje tad.

Skipper: Arsenal sam počeo simpatisati nakon FA Cup finala 1993, ne zbog stila ili igre, već zbog načina na koji je Paul Merson nakon tekme signalisao navijačima kako ce se naliti piva. Inače sam prije rata navijao za Borac BL, a oni su imali zavidan broj alkoholičara (pardon, nogometaša), koji su kroz klub promamurali sredinom osamdesetih, dok se tavorilo po drugoj ligi – “zapad”. No ključni trenutak u mojoj navijačkoj karijeri se desio u septembru 1997, kad je Arsenal dobio Chelsea 3:2 u gostima. Tog dana sam ušao u lokalni pub, da pogledam tekmu kao ljubitelj fudbala, a iz pub-a izašao kao – Gooner.

Pitanje 2 – Najdraži igrač svih vremena? Zašto?

Skipper: Arsenalov? Robert Pires, bez dileme. Genije. Mađioničar. Umjetnik sa loptom. Najbolja ‘sedmica’ koju sam ikad vidio – tu mislim na nogomet uopšteno. A i mnogo lijep brate, baš lijep čovjek (interesantno op.a).

Isto tako Silvihno mi je ostao u dragom sjećanju, iako je odigrao samo jednu sezonu za Arsenal.

Nino_the_gooner: Teško pitanje, vjerovatno Denis Bergkamp. Zbog svega sto je pratilo ovog čovjeka, od golova do njegovog pristupa fudbalu, i zbog njegove lojalnosti klubu.

Pitanje 3 – Najdraži igrač u trenutnom timu? Zašto?

Nino_the_gooner: Gael Clichy, tih pouzdan, veliki radnik…

Skipper: Možda je malo prerano, ali Arshavin je tip igrača koji definitivno uzburkava krv. Mislim da ima sve šanse da postane legenda. No moj omiljeni igrač u današnjem Arsenalu je Kolo Toure. Stara škola, neupitna požrtvovanst, uvijek će sve dati za tim. Sa razlogom je kapiten (u odsustvu Cesca op.a).

Pitanje 4 – Koliko si zadovoljan dosadašnjim rezultatima?

Skipper: Super sam zadovoljan, s obzirom kako je loše pocelo. Mislim da u oba trofejna natjecanja imamo jako dobre šanse. Optimističan sam, ali sam spreman na razočarenje.

Nino_the_gooner: Nisam zadovoljan, teško da sam i jednom sezonom zadovoljan jer uvijek može bolje. Ali stvari na kraju ispadnu možda i bolje nego što smo očekivali.

Pitanje 5 – Ko je glavni krivac što je klub ispao iz utrke za prvaka tako rano i zašto?

Nino_the_gooner: Ne vjerujem da ćemo osvojiti titulu ove sezone i to je jasno, ali zar smo ispali iz trke za titulu? Pa zaboga ne igramo u ligi sa Pofalićkim, Zvijezdom Gradačac, Drinovcima… Nego sa velikanima poput Manchester Utd, Chelsea, Liverpool, Everton, Aston Villa i bar jos 5-6 timova. Budimo objektivni i sagledajmo stvari realno, zar je moguće u ovakvom okruženju očekivati da ćemo svake godine baš mi biti ti koji će igrati glavnu ulogu?

Skipper: Ima tu više faktora: povrede, zasićenost nekih igrača fudbalom nakon EURO2008…ali po meni Arsene Wenger je najveći krivac. Ubijeđen sam da Arsenal neće ozbiljno konkurisati na titulu EPL, sve dok ne osvojimo Ligu Prvaka. Zato Boga molim da je osvojimo što prije, jer meni je titula prvaka Engleske ipak najdraži trofej!

Pitanje 6 – Arsene Wenger…da li vrijeme da se mjenja?

Skipper: Ko što bi dr Zgembo Adislić rekao: “Osupnuto, osupnuto…” Mislim da bi on trebao da promijeni neke stvari u svojoj glavi, tj da se manje bavi ekonomijom kluba, a više taktikom protiv Stoke na strani, recimo. Mislim da dolazak Ivana Gazidisa u klub će imati smirujući efekat na našeg trenera, a rezultati od januara na ovamo to i pokazuju. Jedini smo neporaženi tim u EPL u 2009oj.

Nino_the_gooner: Šta je garancija da će onaj koji dođe biti bolji od Wengera? Scolari se nije proslavio, a veliki je trener. Hiddink neće donijeti titulu plavicma najvjerovatnije, NUFC ništa nije napravio i poslije Kigena, a daj Bože da i sa Shirerom to bude bolje. Dakle, Arsene radi dugoročan projekt, i odan je Arsenalu. Imamo mlad i perspektivan tim.

Pitanje 7 – Navedi tri najveće greške menadžera ove sezone. Ako misliš da ih nije imao, navedi tri fantastična poteza ove sezone.

Nino_the_gooner: 1 – Insistirannje na igri 4-4-2 u početku sezone, što nas je koštalo značajnog dijela bodova, jednostavno Arsene nije uvidio da je Wengerball mrtav (pročitan).
2 – Previše se oslanjao na mlade igrače, što dugoročno nije loša taktika, ali je imalo katastrofalan učinak na početak sezone.
3 – Previše je opteretio Clichy-a sto je dovelo do niza grešaka, koje su rezultirale nekim «neželjenim» golovima.

Skipper: 1. Kapitenska traka.  Vrlo loše.  Uticalo je negativno na atmosferu u timu. Wenger je trebao Gallasa skinuti sa pozicije kapitena još na ljeto i dati je Toureu. Kolo je ipak igrac za najvećim stažom u klubu i omiljen je među navijačima. Na sreću, Arsene je tu grešku ispravio.
2. Forsiranje Ebouea. Među lokalnim navijačima kruži priča da je jedini razlog Ebouevog velikog broja odigranih utakmica to što igrač koji ne dolazi iz EU mora imati određen broj startova u sezoni, da bi mu se radna viza mogla produživati. Koliko je to tačno, ne znam, ali Eboue nije zaslužio toliko utakmica.
3. Silvestre??? Kupovati ManUre skart??? Tragikomično! Jedini razlog što ga je kupio je taj što Sivestre priča francuski…

A dobri potezi nadam se tek predstoje u sljedećih nekoliko sedmica.

Pitanje 8 – Gdje vidiš Arsenal u naredne 3 godine ako Wenger ostane menadžer? Mali paragraf ako ne ostane…?

Skipper: Wenger će ostati, to je svima jasno. Kao što spomenuh ranije, ako uspijemo konačno osvojiti Ligu Prvaka, očekujem da ćemo iduće sezone jurišati na titulu prvaka Engleske. U stvari, očekujem da jurišamo na tri trofeja. U protivnom, očekujem da će se nastaviti po starom, tj. LP je prioritet, a u EPL-u prioritet je top 4, a ostala dva kupa ako šta uleti, uleti…

A u slučaju da Wenger ode…očekujem Arsenal FC da nastave tamo gdje je veliki trener stao…harmonijom do pobjede…

Nino_the_gooner: Živi bili pa vidjeli, ali već u narednu sezonu ulazimo sa najjačim timom u EPL-u!
Mislim da u naredne tri sezone osvajamo sve! I poprilično sam siguran da je baš to ono sto je Wenger i radio svih ovih sezona… žrtvovao dvije sezone da bi u narednoj osvojio aposlutno sve.

Završna riječ…

To je to dakle…veoma interesantan pogled na dešavanja u klubu kroz oči dva možda i najstarija člana Arsenal-BiH zajednice…bez obzira na različita mišljenja, jedno je sigurno – predstoji nam veoma interesantna završnica sezone!

Ovom prilikom bih se zahvalio Nini i Skipperu na ustupljenom vremenu a potrudit ćemo se da ovakvi intervjui, možda i pojedinačni, postanu praksa na Arsenal-BiH.com!