FA: Stoke – Arsenal 3-1

FA: Stoke – Arsenal 3-1
25. Januara 2010. Komentari isključeni za FA: Stoke – Arsenal 3-1 Utakmice Redakcija
campbellstoke
I onda su ostala dva! Arsenal je večerašnjim ispadanjem u FA Kupu od Stoke Citya smanjio sebi šanse za nekim trofejom ove sezone, ostavši u utrci za dva, ali dva najteža – Premier Liga i Liga Prvaka. Kada se pogleda na sastav koji je Wenger večeras izveo
, onda ispadanje ne dolazi kao veliko iznenađenje – čini se da je menadžer već ranije otpisao FA Kup.

Samo su Cesc Fabregas i Denilson ostali u timu u odnosu na sastav protiv Boltona u srijedu. Velika promjena je bila na poziciji centralnih odbrambenih gdje je svoju prvu šansu nakon povratka u klub dobio Sol Campbell. Svoj prvi start u FA Kupu su ostvarili Jay Emmanuel Thomas i Francis Coquelin a od prve minute su još počeli i Craig Eastmond, Mikael Silvstre, Carlos Vela i Theo Walcott.

I slično kao i protiv Boltona, Arsenal je morao stizati utakmicu od samog početka – prvi ubačaj u šesnaesterac gostiju je značio i gol za Stoke u 2. minuti. Loša intervencija Fabianskog i Fuller donosi domaćima prednost. Arsenalu je trebalo dosta vremena da se vrati u utakmicu a poravnanje je stiglo u 41. minuti. Fabregas je izveo slobodan udarac tako što je samo namjestio lotpu za Denilsona koji je odlično šutirao sa nekih 20-tak metara i smjestio loptu u mrežu. Pred kraj poluvremena Arsenal je izveo nekoliko uzastopnih kornera ali nijedan nije rezultirao golom.

Drugo poluvrijeme su Topnici imali blagu inicijativu ali je dosta vremena provedeno gledajući Rory Delapa kako briše loptu! Wenger je uveo Ramseya, Arshavina i Eduarda oko 65. minute nadajući se da će to biti dovoljno za potpuni preokret. Međutim Stoke je u 79. minuti srušio te nade jednom brzom kontrom kada Fuller postiže svoj drugi gol na utakmici i donosi domaćima prednost.

Arsenal pokušava baciti sve karte u napad a domaći rješavjau utakmicu u 86. minuti nakon još jedne odlične kontre kada Whitehead postiže konačnih 3-1.

Dakle, FA Kup je prošlost. Prema mnogima, ovo je bila najveća prilika za Arsenal da nešto osvoji ove sezone obzirom da su iz kupa već ispali Man United i Liverpool. Očito da je Wenger imao druge zamisli ali se postavlja pitanje zašto je onda na terenu ostavio Cesca Fabregasa cijelih 90 minuta? Zašto nije i njega zaštitio u drugom dijelu ako je već čuvao tim za narednih “sudbonosnih” 17 dana? Nadamo se da ćemo dobiti odgovor već u srijedu kada gostujemo na Villa Parku

Sastav: Fabianski – Coquelin (Ramsey), Traore, Silvestre, Campbell – Fabregas, Denilson, Eastmond – Vela, Thomas (Arshavin), Walcott (Eduardo)

Igrač utakmice (Arsenal): Cesc Fabregas – ne zbog igre jer realno nije nešto posebno pokazao, ali htjenje i zalaganje su bili puno veći nego kod ostatka ekipe.

Momenat utakmice: Drugi gol Stokea. Kada se očekivalo da će Arsenal uspostaviti neku kontrolo nad utakmicom nakon ulaska Eduarda i Arshavina, domaći su izveli brz kontranapad i iskoristili sporost Arsenalovve odbrane za drugi pogodak. Teško je bilo očekivati izjednačenje na onakvom terenu i protiv onakvog protivnika.

Slijedi: Aston Villa u gostima u srijedu. Ekstra bitna utakmica. nadamo se da će i igrači tako misliti.

Oznake