Ko i kako poslije Wengera?

Ko i kako poslije Wengera?
28. Februara 2017. Komentari isključeni za Ko i kako poslije Wengera? Zadnje novosti Mustafa Kahvedžić

Kada je riječ o Arsenalu, gotovo nepisano pravilo je postala činjenica da se vec u februaru možemo oprostiti kako sa šansama za prvaka Engleske tako i sa učešćem u Ligi prvaka. Ni ove sezone situacija nije drugačija. Chelsea je trenutno na +13, a rezultat iz prve utakmice 1/8-finala Lige Prvaka ne donosi baš nikakvu nadu za dalji prolaz.

Priča se iz godine u godinu ponavlja, a sa njom dolaze i nove – stare frustracije navijača, koji krivce za takvu situaciju nalaze svugdje i u svemu. Među mnogim “osuđenicima”, jedan je standardan: Arsene Wenger. Stiče se utisak da je broj Wengerovih pristalica među navijačima Arsenala sve manji, te da ih je ostala svega nekolicina.

Naravno, uporedo sa pričom o njegovom mogućem odlasku, javlja se i pitanje “Ko će naslijediti Wengera?” Upravo tako glasi naziv teme koja se na našem forumu pojavila 2014. godine. Ovih dana je osvanula nova tema sa sličnim sadržajem “Ko i kako poslije Wengera?”. Među forumašima vladaju različita mišljenja. Gotovo je nemoguće naći one koji su za ostanak Wengera, iako ima par onih koji se vođeni “neće on niđe” sindromom, ne zanose previše i smatraju da će Wenger i ovaj put produžiti ugovor. Neke od najzanimljivih postova ćemo iznijeti u nastavku ovog teksta. Može se naći dosta zanimljivih razmišljanja i prijedloga, a ovom temom bi se ozbiljno mogli pozabaviti u narednom periodu. Pa počnimo sa ne tako davnom 2014 godinom:

April, 2014.

Hes:

“Volio bih Kloppa ili Simeonea, moze i neko od naših legendi (Adams koji otkad izražava želju ili Bergkamp npr.)..
Glava kaže da budem normalan, Wenger ce potpisati novi ugovor, praviti profit i dalje a mi dudlat..”

Pasha:

“Bubreg bih dao za Antonio Conte-a, ali nema ništa nažalost od toga. Mislim da bi Bergkamp mogao uletjeti tu.”

Zuka Zuk:

“Ma treba nam trener koji zna osvojiti trofej. Neki plaćenik. Je*o ovo guranje talentiranih trenera. Da se s nama uče. Nije isto voditi Everton i Arsenal. Nisu ista očekivanja a samim time ni isti pritisak. Dakle, Van Gaal, Lippi, Klopp… Ili neka faca ‘ebena!  Je*emu klince od trenera.”

tbz:

“Po meni, idealno rješenje bi bio Klop ili Konte, ali oni su duhovno vezani za svoje klubove tako da nece biti ništa od njih. Mnogi spominju Martineza. I meni se on svida. … Kod njega mi se svida što zna dovesti igrace koji su mu potrebni. Kojeg god igraca je doveo u Everton taj igra preporodeno. Sumnjam da ce se to desiti na kraju ove sezone. Prije svega što ce Wenger ostati još koju godinu, a i Martinez je tek jednu sezonu proveo u Evertonu.

Ne bih volio da nas preuzme neki naš bivši igrac. Od njih jedino Bergkamp ima malo iskustva, ali on mi je premlak za trenera, a i ima tu fobiju. Nekako mi se cini da je Viera karakter za trenera, ali nema iskustva.”

Norton:

“Moja lista:

1. Jupp Heynckes. Pod njim je Bayern igrao fudbal kakav želim Arsenal da igra. Savršen balans snage, taktike i tehnike. Odmara ovu sezonu a sljedeće… ko zna, možda se vrati fudbalu.

2. Jurgen Klopp. Svako ko drži fudbalske lekcije Mourinhu na 10x manjem budžetu je heroj u mojim knjigama 🙂 Nažalost, vezan ugovorom do 2019 za Dortmund.

3. Diego Simeone. Slično kao Klopp – na malom budžetu je napravio giganta od Atletica. Problem je što ne zna engleski i što je izrazio želju da vodi španske klubove ili eventualno italijanske u kojima je igrao.”

Aleksandar:

“Wenger će iz groba voditi Arsenal. Kakvi nasljednici, kakvi bakrači.”


Februar, 2016:

Chuchie:

“Joachim Löw – moja želja.”

Manza:

“Nisam pretjerano izbirljiv,samo nek Wenger ode.”

Zuka Zuk:

“Od realnih rješenja, možda Simeone. Poprilicno je sigrno da ce otici iz Atletica, treba mu izazov više, druga sredina da se dokaže, tako da mu se Arsenal nudi kao dobra opcija. Sa druge strane, to bi bio totalni zaokret u igri, pristupu, filozofiji, Simeone je sve ono što Wenger nije i oprnuto. Vidjecemo.
Drugo realno rješenje je Joachim Loew. S Elfom je napravio sve što je mogao, pitanje je samo da li ce raditi još ili ne.
Trece realno rješenje je Eddie Howe, vec se dobro iskalio u Premiershipu, prošao i niže razrede takmicenja, ispeko zanat od mulja do vrha. Igra atraktivno, za gol više, mlad je i cini se da ima što ponuditi.”

Keno:

“Wenger je odradio jedan posao, ali on je uvjeren evo već deset godina da može uvesti klub uspješno i u tu neku drugu fazu. Već tri-četiri sezone ne fali mi ni para, ali on više nije u formi. Isto što i Henry kad je došoa na posudbu nije bio pravi Henry, tako ni ovaj čovjek više nije pravi Wenger.”

Gunner_mo:

“Čovjek koji je izlapio onda kada je novac počeo uticati na fudbal (2007.godina..). Jeste da sam Wengerov fan, međutim davno je njegovo prošlo. Čovjek bez taktike, ne može da prati moderan fudbal  a silno pokušava iz sezone u sezonu a ne ide nažalost. Repeat svaka sezona.  … Hvala za sve legendo ali davno si trebao napustiti stolicu. Iz sezone u sezonu ga ismijavaju, a donekle i sam sebe, nadam se da će se povući na kraju sezone.”


Više sličnih komentara o ovoj, kao i ostalim temama možete naći na našem forumu

Oznake