Samo je utakmica bila lošija od ovog članka

Samo je utakmica bila lošija od ovog članka
2. Maja 2009. Komentari isključeni za Samo je utakmica bila lošija od ovog članka Glas Topnika Redakcija
Satima evo već sijedim i mućkam glavom i sve praznijom bocom (ili možda obratno) u nastojanju da se riješim ovog vrelog krompira što mi ga Dino onako drugarski uvali. Prebirem po glavi, pokušavam stvoriti neki koncept, ali kao napisati nešto smisleno o besmislenoj utakmici.
Ajde, kažem sam sebi, da odgledamo snimak još jednom, mora biti da sam posenilio pa se zato ne sjećam ničeg, i …majko draga, čak i na «Fast forward» naša igra izgleda sporo.
united1
Teško da je iko mogao naslutiti iz izjava prije utakmice Fergusona i Wengera u kojem će pravcu polufinale otići. Da kojim slučajem vijerujem šta ova dvojica bulazne na press konferencijama, vjerovatno bih rahatom otišao u kldionicu i uplatio na 100 golova i više.
Kleli se u napadački fudbal…. Već po izlasku na teren bilo je jasno gdje će utakmica otploviti. Ferguson je ma koliko on mudrosirao o 4-3-3 (iznenadjenje), postavio 4-5-1 (bar je mni tako izgledalo), a Wenger se odlučio za ztvorenu 4-2-3-1. Očigledno naduravanje. Neću reći da opravdavam ali shvatam zašto je napravljeno, Diaby je stavljen da bi se dobilo na visini, a Silvestre na iskustvu.

Po meni Ebue je mogao štošta riješiti da je igrao, ali možda i ostaviti previše prostora za Rooneya. Sagnia u posljednjih par utakmica ne liči na sebe, spor je prviše defanzivan, i ne čini se kao adekvatan «partner» Walcottu. Da je Ebue bio tu, desna strana ba «vozila» mnogo brže i Theo ne bi dane provodio čekajući da vidi loptu, a bogami bi i Rooney morao više vremena provoditi ganjajući Ebuea nego što je ovako razmišljao kako da nađe Ronalda i Teveza.
Kad smo već kod Teveza, njegov start umjesto berbatova i ostanak na klupi Scholesa i Gigsa bio je znak da i Ferguson više brine o tome kako ne primiti go nego kako ga dati.

Ma koliko nas nervirala utakmica onako kako je ona izgledala, Manchester je igrao vrlo defanzivno, i naša sredina nije ništa mogla napraviti jer obadva tima prevashodno su se branila. Akcije koje je Manchester izvodio većim djelom utamice su više bile plod kontranapada nego plod igrom otvorenog prostora. Odgledajte utakmicu još jednom i vidjet ćete gdje stoje Vidić i Ferdinand. Iritantno je da sa tako dobro postavljenom odbranom Machestera naša sredina nije našla puta do Adebayora, bilo je to «Mission imposible», pogotovo sa Diabyem kao defanzivnim veznim (nit je defanzivan niti ima veze). Mnogi će reći da je tu trebao još jedan partner Adebayoru, ali nije tačno. Mogla su tu biti još petorica CF-ova, ali ako nema ko da im donese loptu iz sredine, Đole bi otpjevo «Džaba vam novci moji sinovci».

Mnogi su skloni kritikovati ostavljanje Djurua na klupi, ali, igrati sa dva «poletarca» na strani na kojoj igra Ronaldo po meni bi bila suluda, i razumijem zašto je Silvestre stavljen u tim. I ako ćemo iskreno, odigrao je jednu od boljih utakmica u našem dresu ( a za ono skretanje lopte kod gola, eh, pa nešto čak i gore napravio je moja zakletva Martin Keown, to je fudbal nepredvidljiva stvar).

united2Eh, a Theo, eh a Theo, nemože se ni izbrojati koliko puta sam u prethodnim utakmicama vrisnuo gledajući ga kako se sunovrati u protivnčki šesnaesterac i bezveze puca na go « Pa dodaj je Theo nekome majku mu i lopti više»… i baš je protiv Manchestera odlučio da me posluša …..umjesto da isproba penzića van der Saara, Theo se odlučuje da, eh moj brate …pošalje neku loptu Adebayoru koji se , istina bog, ni u najboljim danima nemože baš pohvaliti prijemom lopte.
Elem, nadigrani smo, nadigrani na sredini, i svi naši napadi izgledali su ofucano, još jednom se pokazala snaga Manchestera, ne nisu bili bolji, bili su jači. A iz toga što su bili jači proizašlo je da su imali više prostora da budi i bolji.

Način na koji je Ferdinand zaustavio Eduarda netom nakon njegovog ulaska je dokaz zašto ga Wenger ne forsira, iole iskusan štoper će baš gađati Duduovu «pogrešnu» nogu. Jedan onakav start je dovoljan a) ili da se igrač ponovo povrijedi ili b) da ostatak utakmice provede razmišljajući «koji k.. meni sve ovo treba ponovo.

Eh da umalo da zaboravim da smo primili go (uzbudljiva utkmica nema šta), nisu fer oni koji ovaj go stavljaju na dušu Silvestreu, po meni postavlja se pitanje, sta rade dva igrača Arsenala na go crti (a nisu golmani) i kuda ide Adebayor i Song (čini mi se) ostavljajući svoja dva igrača sama, (možda po ćevape ili da vide ko je onaj lik saroza majicom) uglavnom nisu ostali tu da zatvore centaršut.
Ma šta mi rekli o Denilsonu, njegovo prisustvo u ovoj utakmici bi bilo ključno, jer on bar zna dati loptu, Diaby očigledno ne. Arsene, Arsene, gdje ti je pamet bila.

I za kraj Almunia, pa komentar o našem broju 1 definitvno može biti iskazan samo mudrošću zeničkih transparenata «Josip Broz Almunia».

united3

Slijedi revanš… Šta smo naučili, sredina mora biti kretivnija, po cijenu da Manchester ima više prostora za kontra napad, dakle mani visinu traži tehniku. Očekujem da će Fabregas grati dublje ali da će zato RvP preuzeti ulogu ili krilnog igrača (a Nasri u sredinu) ili će RvP biti čovjek koji gura Adea naprijed. To je jedini način da se pobjedi Manchester, u protivnom kao i u ovom tekstu neću imati potrebe pominjati naše najopasnije igrače Nasria, Fabregasa i Adebayora. A ako nisu pomenuti, onda možete misliti kako su igrali (ne kažem da su igrali loše, samo se nisu vidjeli na terenu).

JA VJERUJEM U POBJEDU!!!

Nino_the_gooner