Liga Šampiona – Mogući protivnici

Liga Šampiona – Mogući protivnici
29. Juna 2009. Komentari isključeni za Liga Šampiona – Mogući protivnici Glas Topnika Redakcija

Otprilike za dvije sedmice ćemo saznati protivnika Arsenala u ovogodišnjim kvalifikacijama za Ligu Šampiona. Ono što mnoge buni je novi format takmičenja koji je postavljen kako bi dao veću šansu prvacima iz “manjih” zemalja da se nađu u grupnom takmičenju. Kroz ovaj tekst ćemo pokušati malo bolje objasniti novi format i prostudirati eventualne protivnike Arsenala u kvalifikacijama.

uefa_cl_draw_1

Ove godine, 22 tima će se automatski naći u žrijebu za grupnu fazu takmičenja, što ostavlja svega 10 dodatnih mjesta za timove koji prođu kroz kvalifikacije. No kvalifikacije nisu više jednostavne kao prije kada su svi timovi bili u istoj velikoj grupi. Od ove godine, prvaci država koje se na evropskoj tabeli koeficijenata nalaze na 14. mjestu i ispod, će igrati jedni protiv drugih u dva kola kvalifikacija (tu se nalazi i bh predstavnik Zrinjski). Ekipe koje nisu bile prvaci svojih zemalja (kao Arsenal), će igrati jedni protiv drugih kroz dva kola također. Dakle nas upravo interesuje ova grupa i format takmičenja u istoj.

U prvom kolu se nalazi 10 ekipa – Dynamo Moskva (Rusija), Dinamo Bucharest (Rumunija), Sporting Lisbon (Portugal), Twente (Holandija), Celtic (Škotska), Sivasspor (Turkska), Shakhtar Donetsk (Ukrajina), Anderlecht (Belgija), Panathanaikos (Grčka), and Sparta Prague (Češka). Ove ekipe će dakle međusobno odigrati prvo kolo a pet pobjednika će se onda priključiti ostatku timova iz ove grupe – Arsenal, Fiorentina, Lyon, Atletico Madrid i Stuttgart. Žrijeb u ovom kolu će biti potpuno otvoren tako da Arsenal za protivnika može dobiti bilo koju od gore navedenih ekipa. Pet pobjednika, zajedno sa pet pobjednika iz druge grupe (šampioni država) će upotpuniti spisak 32 kluba u grupnoj fazi takmičenja.

Pogledajmo sada malo bolje neke od timova koje Arsenal može izvući i šanse protiv istih.

Sporting Lisbon – vjerovatno jedan od favorita prvog kola i možda i najzvučnije ime. Portugalci se redovno nalaze u Ligi Šampiona iako će prošlu sezonu htjeti zaboravit što je prije moguće – u 16-finala su poniženi od strane Bayerna sa 5-0 i 7-1 što je jedan od najvećih poraza u historiji takmičenja. Portugalci svakako mogu biti nezgodan protivnik ali realno i protivnik koji se može savladati. Poželjnost – 7/10.

Celtic – jedina druga ekipa koju ćemo spomenuti iz prve grupe je Škotski Celtic. Oni su nakon tri godine predali titulu prvaka svoje zemlje Rangersima i sada ih čeka težak put do Lige Šampiona. Ekipa koja sigurno ima kvalitet proći prvo kolo i ako ih dobijemo za protivnika to bi imalo dvije pozitivne stvari – prvo što ne bi morali putovati predaleko, a drugo što su realno protivnik kojeg bi morali biti u stanju izbaciti kroz dvije utakmice. Poželjnost – 8/10

Lyon – nakon dugih 6 godina, Francuska liga konačno ima novog šampiona! Lyon je bez sumnje najuspješniji francuski tim u zadnjih 10 godina no očigledno je da su malo opali u formi, igračkom kadru i kvalitetu. Za njih bi neigranje u Ligi Šampiona ove sezone bio još jedan ogroman udarac. Puno toga će zavisiti da li njihov ponajbolji igrač, Karima Benzema ostati u klubu ali i pored toga oni će uvijek biti tvrd orah. Putovanje opet ne bi bilo veliko i sigoran sam da Arsenal ima dovoljno kvaliteta da ih prođe, ali ako bih se ja pitao, volio bih da ih preskočimo. Poželjnost – 5/10.

Fiorentina – povratnik u Ligu Šampiona, završili kao četvrti u Italijanskoj Seriji A. Svaka ekipa koja dođe iz Italije je nezgodan i tvrd protivnik. Popularna Viola ima sjajan tim a jedan od glavnih veznjaka je Felipe Melo, igrač kojeg u velikoj mjeri povezuju sa Arsenalom. I dok bi svako od nas volio izbjeći tim iz Firenze, možda ne bi bilo loše imati jedan jak test pred početak sezone!? Pobjeđivali smo i jače timove na Emiratima a prošlogodišnje gostovanje kod Rome je pokazalo da se možemo nositi sa talijanima i u Italiji. Ipak, bilo bi dobro ako dobijemo nekoga drugog…Poželjnost – 5/10

Atletico Madrid – još jedan tim koji se “vraća” u Ligu Šampiona. Isto tako, još jedan tim čiji je najbolji igrač (Sergio Aguero) pod lupom velikog broja jačih klubova. Imaju jak i kompaktan tim ali im gostovanja nisu jača strana. Ipak svaki tim koji uspije završiti 4-ti u Španiji pored Valencie i Villareala je za respekt i predstavlja nezgodnog protivnika. Lično, ne bi mi smetao Atletico jer mislim da smo dovoljno jaki da ih izbacimo a bio bi to odličan moralni podstrek pred početak sezone. Poželjnost – 6/10

Stuttgart – sa navijačkog prospekta, ovo bi bilo interesantno jer bi na Emiratima ponovo vidjeli Jensa Lehmanna, sadašnjeg golmana Stuttgarta. Sa takmičarskog prospekta, gotovo sam siguran da bismo prošli dalje. Stuttgart je solidna ekipa ali mislim da nisu dovoljno jaki da bi predstavljali neki veliki problem. Imaju par odličnih pojedinaca ali su izgubili najboljeg pojednica Maria Gomeza koji je prešao u Bayern. Ako misle proći u grupnu fazu, trebaju im pojačanja. Poželjnost – 7/10.

Od ostalih timova koje nismo spomenuli direktno, grčki Panathinaikos, ukrajinski Shakhtar i možda belgijski Anderlecht su još ekipe koje bi nam mogle zadati problem. Grci i Ukrajinci su posebno nezgodni zbog gostovanja koja su poprilično daleko i “ne baš prijateljski” nastrojena. Kod ove tri ekipe, faktor poželjnosti je možda 8/10 dok sve ostale ekipe spadaju u grupu od 9 ili možda čak i 10/10.

Dakle kvalifikacije neće biti nimalo lagane. Arsenal očekuju dvije nezgodne utakmice bez obzira na protivnika. Međutim s druge strane, Topnici su apsolutni favoriti u kvalifikacijama! Arsenal je definitivno najzvučnije ime od svih ostalih učesnika kvalifikacija i da budemo iskreni, ukoliko nisu u stanju proći ove protivnike, možda i ne zaslužuju da se nađu u Ligi Šampiona!

Žrijeb u kojem će se naći i Arsenal je na programu 17. Jula u sjedištu UEFA-e u Nyonu.

 

 

Oznake